preloadimage

SOSYAL SORUMLULUK  

Türkiye'de Endüstriyel Orman Plantasyonları Tesisi ve Geliştirilmesi Projesi

ENDÜSTRİYEL AĞAÇ TARIMI SAN. VE TİC. A.Ş.

Dünya, toplam karasal alanının % 31'i olan toplam 4,06 milyar hektar orman alanına sahiptir. Dünyadaki orman alanının % 93’ü (3,75 milyar hektar) doğal olarak yenilenen ormanlardan ve % 7'si (290 milyon ha) ise plantasyon ormanlarından oluşmaktadır. (OGM, 2019)

Ülkemiz orman varlığı 22,7 milyon hektar ile ülke yüzölçümünün yaklaşık % 29,2’sini kaplamaktadır. Ülkemiz ormanlarının % 3’ü (671 bin hektar) plantasyon ormanlarından oluşmaktadır. (OGM, 2019)

Dünya orman alanının % 7’si endüstriyel plantasyon orman alanlarından oluşmasına rağmen dünya endüstriyel odun üretiminin % 35'ini karşılamaktadır.

Endüstriyel plantasyon ağaçlandırmalar makineli çalışmaya uygun verimli topraklı arazilerde, hızlı gelişen ağaç türleri ile yoğun toprak bakımı yapılarak kısa idare süresinde hasat elde etmeyi amaçlamaktadır.

Endüstriyel plantasyon ormanlar; doğal ormanlar üzerindeki endüstriyel üretim baskısını azaltarak sektörler için sürdürülebilir hammadde ihtiyacının planlı bir şekilde sağlanması için gereklidir.

Bu amaçla, 2005 yılında çeşitli iş çevrelerinden 26 kurucu ortak ve OYKA'nın kurucu üyeliğiyle Endüstriyel Ağaç Tarımı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (ENAT) kurulmuştur.

ENAT’ın ormancılık sektörünün ülke ekonomisine olan katkısını artırabilmek ve endüstriyel ağaçlandırma yatırımlarını geliştirmek amacıyla desteklediği "Türkiye’de Endüstriyel Orman Plantasyonlarının Tesisi ve Geliştirilmesi" Projesi, TEMA Vakfı ile Çevre ve Orman Bakanlığı işbirliğinde başlatıldı. Proje, İstanbul ve Abant İzzet Baysal Üniversiteleri Orman Fakülteleri katkıları ve İzmit Hızlı Gelişen Orman Ağaçları ve Kavakçılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütüldü.

OYKA Kağıt Ambalaj, erozyon ve karbon emisyonunun azaltılması, kırsal kalkınmaya katkı sağlanması, dış pazarlara bağımlılığın azaltılması ve yeni istihdam olanakları yaratılması amacıyla kurulmasına öncülük ettiği ENAT aracılığıyla sosyal sorumluluk projelerine ve ülke ekonomisine büyük katkıda bulunmaktadır.

AĞAÇLANDIRMALAR

Proje çerçevesinde Bursa Karacabey, Çanakkale Ezine ve Gelibolu sahalarında 2005-2019 yıllarını kapsayan birinci periyot ağaçlandırma çalışmaları tamamlanmış olup, 2.109.100 adet çam ve 39.810 adet badem olmak üzere toplam 1.088,5 hektar arazide 2.142.910 adet fidan dikilmiştir.

SONUÇ

Dünyada giderek büyük bir sorun haline gelen karbon emisyonu ve küresel ısınmaya karşı en etkili çözüm şüphesiz yeşil örtüyü korumak ve genişletmektir. Ağaç yetiştirme ve kitlesel odun hammaddesi üretimini amaçlayan ağaç tarımı yapılmasına destek vererek ekonomiye olduğu kadar çevreye hizmet etmeyi amaçlayan ve sosyal sorumluluğa duyarlı olmanın bilincinde olan OYKA, ENAT projesinde kuruluş aşamasından itibaren yer aldı.



İnsan Kaynakları

OYKA Kağıt Ambalaj'da insan kaynakları yönetimi anlayışı, faaliyette bulunduğumuz farklı sektörlerin özel ihtiyaçlarına uygun ve hızlı cevap vermenin yanı sıra stratejik hedefleri ve performansı destekleyecek yaklaşım ve uygulamaların benimsenmesini içerir.